Vuonna 2004 Turun Helluntaiseurakunta aloitti toimintamuodon, jollaista ei mikään helluntaiseurakunta koko Suomessa ollut ennen kokeillut. Kohderyhmänä olivat erityisesti kehitysvammaiset nuoret ja aikuiset. Toiminnan perustaja Pirjo Kuusisto oli unelmoinut vammaisille suunnatusta hengellisestä työstä jo useamman vuoden. Hän puhui unelmastaan monelle ihmiselle, mutta ei löytänyt ketään, joka olisi halunnut ottaa työn vetovastuuta. Lopulta, kun asia ei jättänyt häntä rauhaan, hän laittoi itse sähköpostia seurakunnan silloiselle paimenelle, Taisto Toivolalle. Asia käsiteltiin heti vanhimmistossa ja jo parin päivän päästä tuli viesti: ”Työ alkakoon!”
Aluksi ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä, missä, milloin ja miten. Pirjo tunsi muutamia ihmisiä, jotka olivat tehneet työtä vammaisten parissa, ja kutsui heitä kokoon suunnittelemaan toimintaa. Uutta toimintamuotoa ei ollut helppo aloittaa, vaan kaikessa tarvittiin Jumalan viisautta ja apua. Pirjo kertoo, että johdatusta on usein etsitty rukouksin ja kyynelin. Työ sai nimekseen Käsi kädessä, ja sille perustettiin omat kotisivut osoitteeseen www.kasikadessa.net. Nykyisin toiminnalla on myös oma logo sekä omat T-paidat.
Tänä päivänä toiminta on vakiintunut paitsi Turkuun, myös muille paikkakunnille ja jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Tuolloin 2004 sellainen ei edes käynyt mielessä, vaan toiminta nähtiin aluksi ihan vain paikallisena. Toiminnan laajentuminen on Jumalan suuri ihme, ja edelleen rukoilemme, että se laajenisi uusille paikkakunnille.
Ensimmäinen Valtakunnallinen Käsi kädessä -jumalanpalvelus pidettiin Turussa vuonna 2017. Siitä alkaen niitä on pidetty vuosittain keväisin Käsi kädessä -toimintaa tarjoavilla paikkakunnilla. Tänä vuonna vietetään 20-vuotiaan Käsi kädessä -toiminnan valtakunnallista Käsi kädessä -juhlajumalanpalvelusta Korson helluntaiseurakunnassa 28.4.2024 klo 15. Tervetuloa tilaisuuteen!
Käsi kädessä -leirejä jo 15 vuoden ajan
Niina Nykänen muistelee Käsi kädessä -leiritoiminnan alkuvaiheita:
Vuonna 2008 oli Isossa Kirjassa ensimmäinen Iso Soitto -tapahtuma, johon osallistuimme perheeni kanssa. Ensimmäistä kertaa kävelin pitkin juhannuskonferenssissa tutuksi tulleita teitä pitkin, nyt tyhjää aluetta katsellen. Silloin aivan yllättäen minulle sanottiin: ”Ensi kesänä kävelette täällä leirillä kehitysvammaisten kanssa.” Olin ollut käynnistämässä helluntailiikkeen valtakunnallista vammaistyötä, ja sen yhtenä toiveena oli, että myös kehitysvammaiset pääsisivät Fifteen-leirille samalla tavalla kuin heidän kaverinsa käyvät luterilaisen kirkon rippileirillä.
Tuo minulle sanottu lause oli niin voimakas, että se pakotti toimimaan. Aika leirille oli kypsä ja Jumala johdatti vaivattomasti ympärille ihmisiä, jotka olivat valmiita lähtemään mukaan tälle yhteiselle matkalle. Tuo lause toteutui kirjaimellisesti ja kesällä 2009 oli ensimmäinen Fifty-fifty -leiri yhdessä Fifteen-leirin kanssa, joten 15 kehitysvammaisen nuoren unelma täyttyi ja he pääsivät muiden nuorten tavoin Fifteenille. Leirillä toteutui Raamatun sana pienen pojan eväiden siunaantumisesta, kun annoimme omat pienet lahjamme yhteiseen käyttöön.
Jokaisella leiriläisellä oli oma avustaja, joista suurin osa oli leiriläisten omia vanhempia. Ennalta suunnittelematta leiri toimi vanhemmille myös jonkinlaisena vertaistukena. Leirin aikana vanhemmat kertoivat, kuinka heidän nuorensa olivat osallistuneet lapsena seurakunnan leireille ja pyhäkouluun, mutta iän myötä osallistuminen seurakunnan toimintaan oli yhä haastavampaa. Nuorteniltojen ja jumalanpalvelusten opetus oli monelle kehitysvammaisille liian vaikeaselkoista, ja erilaisuus omanikäisiin korostui. Leirin aikana nuoret kokivat parhaimpana sen, että he saivat viettää aikaa itsensä kaltaisten uskovien nuorten kanssa. Leirin aikana ja sen jälkeen saimme todistuksia siitä, kuinka nuorten oma usko oli vahvistunut, ja he pääsivät uskon tiellä eteenpäin.
Leirin tuoman kokemuksen myötä ja Turun esimerkin rohkaisemana päätimme pääkaupunkiseudulla asuvien vanhempien kanssa käynnistää Käsi kädessä -toimintaa myös Helsinkiin. Ensimmäinen tilaisuus oli Helsingin Saalemissa joulukuussa vuonna 2009. Käsi kädessä -iltapäivän ohjelma muodostuu tutuista lauluista, osallistavasta selkokielisestä Raamatun opetuksesta, yhteisestä rukouksesta ja tietenkin ystävien kanssa kahvittelusta. Viime vuosina pääkaupunkiseudun Käsi kädessä -iltapäivät on pidetty Malmin Saalemissa. Lahdessa Käsi kädessä -toiminta alkoi vuonna 2015 ja Porvoossa vuonna 2016. Käsi kädessä -tilaisuuksia järjestetään myös Keuruun Helluntaiseurakunnassa.
Käsi kädessä -toiminta leireineen on todistanut sen, että jokaisella uskovalla on oma tärkeä paikka ja tehtävä Kristuksen ruumiissa. Kehitysvammaisten iloisessa ja välittömässä joukossa on voimallisia esirukoilijoita, evankelistoja ja lähimmäisenrakkauden osoittajia. Käsi kädessä -toiminta on yhdistänyt seurakuntien uskovia kehitysvammaisia nuoria ja aikuisia yli kirkkokuntarajojen. Isona ilonaiheena ovat myös ne kehitysvammaiset, jotka ovat tulleet tämän toiminnan kautta uskoon! Evankeliumi tulee julistaa kaikille luoduille (Mark.16:15).
Tekstin kirjoittajat: Pirjo Kuusisto ja Niina Nykänen
Tekstin muokkaajat: Ritva Haasanen ja Marjukka Anttila
Helluntailiikkeen Juhannuskonferenssissa, jonka teema vuonna 2024 on Rohkea usko, on perjantaina 21.6.2024 Hyvällä Sydämellä -missiojuhla kello 19.00–20.30 Juhlateltassa. Esillä on Helluntaikirkon diakoniatyö; mukana myös Käsi kädessä -työ. Tapahtuman tuottaja on Helluntaikirkon Hyvä Sanoma -missiopalvelut.
Lisätietoja helluntaiseurakuntien kehitysvammaistyöstä