KOULUTUKSET

Helluntaikirkon koulutus toteutuu yhteistyössä Iso Kirja -opiston kanssa. Iso Kirja -opisto on kristillinen kansanopisto, joka palvelee monipuolisesti koko helluntailiikettä.

Helluntaikirkon järjestämiä koulutuksia ovat työntekijöiden valtakirja- ja vihkikoulutukset sekä evankeliointiin, diakoniaan, koulutyöhön, seurakunnanistutukseen, vankilatyöhön sekä vapaaehtoistyöntekijöiden hyvinvointiin liittyviä koulutuksia.

SUHDEVERKOSTOT

Suhdeverkostot

Helluntaikirkko ylläpitää helluntaiherätyksen kotimaan kirkkosuhteita ja kansainvälisiä suhteita osallistumalla yhteistyöelimiin ja tapahtumiin. Helluntailiikkeen yhteisten rekisteröityjen yhteisöjen verkostossa (HYRY) puheenjohtajana toimii Helluntaikirkko.

KUSTANNUSPALVELUT

Laaja kirjo julkaisuja

Helluntaikirkolla on omia julkaisuja, jotka keskittyvät Helluntaikirkon kannalta keskeisiin kysymyksiin.

Lisäksi voit tutustua kumppanijärjestöjemme laajaan kustannusvalikoimaan.

JÄSENASIAT

Jäsenasioiden käsittely..

Täältä voit hoitaa rekisteriasioita sekä liittyä tai erota Helluntaikirkosta.

HALLINTO

Seurakuntien sisäiseen käyttöön tarkoitetut materiaalit.

Seurakuntien johtamisen ja hallinnoinnin materiaaleja sekä työvälineitä. Tärkeimpinä seurakunnan johdon oma infosivusto sekä Sähköpaimen jäsenrekisteriohjelma.

YHTEISTYÖALUEET

Helluntailiikkeen seurakunnat ovat järjestäytyneet yhteistyöalueisiin.

Seurakunnat ovat luoneet alueiden sisällä omia yhteistyörakenteita, toimintoja ja työryhmiä. Seurakuntien työntekijät kokoontuvat alueellisille työntekijäpäiville sekä järjestävät yhteisiä ja aihekohtaisia tapahtumia ja koulutuspäiviä.

TYÖRYHMÄT JA TOIMIKUNNAT

Toimikuntien ja työryhmien tarkoitus on valmistella lausuntoja Helluntaikirkon ja helluntaiherätyksen tarpeisiin.

Pysyvien toimikuntien ja työryhmien lisäksi Helluntaikirkolla on projektiluontoisia työryhmiä, jotka työskentelevät yksittäisten aiheiden parissa määräajan.

MIHIN USKOMME?

Suomen Helluntaikirkon tunnustus perustuu Jumalan pyhään sanaan, Raamattuun. Tunnustuksen keskeinen sisältö on lausuttu Helluntaiseurakunnan uskon pääkohdissa ja apostolisessa uskontunnustuksessa.

Tästä osiosta löydät, mitkä ovat arvomme, visiomme ja missiomme, uskon pääkohdat, apostolisen uskontunnustuksen, teologisia ja opillisia kannanottoja sekä tietoa siitä, miten tulla uskoon.

TIETOJA HELLUNTAIKIRKOSTA

Suomen Helluntaikirkko on uskonnollinen yhdyskunta, joka muodostuu helluntailiikkeen seurakunnista. Helluntailiike painottaa henkilökohtaista kristillistä vakaumusta sekä karismaattisuutta eli Pyhän Hengen toimintaa. Yhdessä muiden karismaattisten seurakuntien kanssa se on protestanttisuuden valtauoma.

Tästä osiosta löydät taustatietoja liikkeestä sekä julkaisuja ja tiedotteita.

SUUNNITELMALLINEN DIAKONIATYÖ

Helluntaikirkko tukee seurakuntien diakoniatyötä kehittämisryhmänsä ja eri toimintamuotojensa kautta.

Kehittämisryhmä muodostuu diakoniatyön ammattilaisista sekä eri toimintamuotojen avainhenkilöistä. Diakoniatyön kokonaisuus muodostuu Helluntaikirkon, helluntaiseurakuntien, Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry:n sekä Elämä ja Valo ry:n toiminnoista.

LAPSET JA NUORET

Tuemme lasten ja nuorten osallisuutta sekä perheiden kasvatustehtävää

Helluntailiike panostaa monipuolisesti lapsi- ja nuorisotyöhön. Keskeisiä lapsityön toimijoita ovat Helluntaikirkko, Iso Kirja -opisto sekä Fida. Toimintaa kokoaa ja koordinoi lapsi- ja nuorisotyön NextGen-johtoryhmä.

LÄHETYSJÄRJESTÖJÄMME

Teemme lähetystyötä kumppanijärjestöjemme kautta. Tutustu lähetystyöhön lähetysjärjestöjen omilla sivuilla.

Kumppanijärjestöjämme ovat esimerkiksi Fida International ry, Avainmedia Lähetysjärjestö ry sekä Elämä ja Valo ry.

MIKSI JULISTAMME?

Haluamme sytyttää ja tukea seurakuntia ja yksilökristittyjä evankeliumin eteenpäin viemisessä.

Helluntaikirkon missiopalvelut tukevat seurakuntia kotimaan lähetystehtävässä omilla sekä kumppaniorganisaatioiden palveluilla.

Koulupastori kulkee kauppakeskukseen

Koulupastorina vierailen pääasiassa kouluissa. Olen miettinyt, kuinka oppilaita tavoittaisi paremmin koulujen ulkopuolella. Hiihtolomalla kuulin jälleen parin nuoren päättäneen elämänsä oman käden kautta. Tyttö, joka oli juuri täyttänyt 14 vuotta, hirttäytyi kauppakeskuksen sisäportaisiin klo 17. Tapaus on koskettanut satoja nuoria. Myös aikuiset ovat pysähtyneet miettimään, että mikä ihme maassamme on vialla.

Sydämelleni tuli ajatus mennä tapaamaan kauppiasta. Käynnistyi tapahtumaketju, jonka tuloksena sain luvan kohdata nuoria kahdessa eri kauppakeskuksessa Lahdessa. Tämän työmuodon olen aloittanut huhtikuun puolivälissä. Tiistaina 23.4.2024 olin ensimmäistä kertaa Triossa, josta kauppakeskuksen johtaja tarjosi paraatipaikkaa.

Tiistain tapaamisia

Ensimmäisenä iltana 2,5 tunnin aikana kohtaan kymmeniä nuoria viiden eri paikkakunnan kouluilta. Suurin osa tunnistaa ja muistaa minut kouluvierailuilta vuoden ajalta. Kyselen kiusaamisesta ja siitä, ovatko kotiasiat kunnossa.

Eräs tyttö kertoo, että eräs poika oli kehottanut häntä tappamaan itsensä. Oli tuonut köydenkin valmiiksi tytön kotipihalle asti. Rohkaisen parhaani mukaan ja kerron Jumalan rakkaudesta. Tytön mukaan hänen olotilansa parani keskustelun jälkeen.

Rohkaisen parhaani mukaan ja kerron Jumalan rakkaudesta.

Eräs äiti kertoo kovettavansa tytärtään kohtaamaan maailman kovuuden. Lupaa keskustelumme aikana, että tyttö saisi vuoden päästä katsoa Tiktok-videon, jossa nuorukainen ampuu itseään pistoolilla päähän. Hieman alistuneen ja surumielisen näköisenä tyttö nyökyttää päätään äidilleen. Ehdotan mielipiteenäni, että kannattaako ihan kaikkea välttämättä katsoa. ”Maailma on kova paikka, ja tytön on hyvä olla kaikesta perillä”, toteaa äiti. ”Elämässä ei pääse helpolla”, hän jatkaa. Kovan ja kuluttavan elämän jättämät jäljet näkyvät äidin kasvoissa ja silmissä. Kaksistaan asuvat äiti ja tytär jatkavat matkaansa kadoten näkyvistä ihmisvilinään. Annoin heille kotiin viemisiksi positiivisempaa luettavaa. – Kaikki ihmiset ovat rikkinäisiä. Toiset yrittävät kestää asioita kovettaen itsensä.

Voisitko rukoilla tytön puolesta?

Näen käytävän toisella puolella kalpean, surullisen näköisen tytön pipo syvällä päässään. Hän istuu pitkään katse maassa. Rohkaistun kävelemään hänen luokseen ja tarjoan lakun. Tyttö ottaa ja kiittää. Samassa kaksi nuorta miestä saapuu ja hekin pyytävät lakritsaa. He lähtevät kolmistaan pois. Hetken päästä he tulevat takaisin ja kysyvät, voisinko rukoilla tytön puolesta; kova ahdistus ja pelko päällä. Tyttö kertoo uskovansa Jeesukseen, mutta on varmasti vakavasti sairas eikä uskalla mennä lääkäriin. Ihmisiä kulkee runsaasti käytävällä ohitsemme, ja me rukoilemme. Tyttö painaa kasvonsa pöytään kiinni ja tunnen Jeesuksen voimakkaan läsnäolon. Ohikulkevat ihmiset vilkuilevat suuntaamme ihmetellen, että mitä oikein tapahtuu. Rukous on tytölle aina ainoa hetki, jolloin ahdistus hetkeksi helpottaa. Hän lähtee, ettei myöhästy laitoksesta, johon hänet on sijoitettu.

Rukous on tytölle aina ainoa hetki, jolloin ahdistus hetkeksi helpottaa.

Ventovieras perhe kahden lapsensa kanssa tulee, ja kyselen, onko koulussa kaikki hyvin. He kertovat vanhemman poikansa tulleen juuri uskoon ja kysyvät, mistä saisi hankittua Raamatun. Kyseinen poika ei ollut tuolla kauppareissulla mukana. Harmi, ettei minulla ole antaa Raamattua repustani, mutta annan Taivaallinen tyrmäys -kirjani tuliaisiksi lukuisien hyvien neuvojen lisäksi.

Juttelen monien eläkeläisten, vartijoiden, tarjoilijoiden, kauppiaiden ja muiden ihmisten kanssa.

Mistä saisi hankittua Raamatun?

Eräs päivällä koulussa tapaamani kouluavustaja tervehtii iloisesti ja pysähtyy liki puoleksi tunniksi keskustelemaan. Yritän vastailla hänen kysymyksiinsä, joita tuleekin runsaasti. Hän kaipaa tukea, kuinka voisi parhaiten käsitellä koulussa oppilailta kuulemiaan asioita. Empatia – siitäkin puhumme pitkään. Iloisesti vilkuttaen lopuksi toteamme, että perjantaina ehkä törmäämme jälleen samalla koululla.

Myöhemmin illalla kauppojen jo sulkiessa oviaan istun penkillä ja katselen ihmisiä. Kyyneleet pyrkivät silmiin, ja vähän jo väsyttääkin. Pyyhin kyyneleet ja taitan Koulupastori paikalla -kyltin reppuun. Lepo on nyt tarpeen. Hommia piisaa huomiseksikin. Karkkeja on hommattava lisää.

Tätä täytyy jatkaa.

Teemu Kaski,
Päijät-Hämeen koulupastori

Tue koulutyötä! Lahjoitussivulle tästä